Verwend en verloochend
Een poosje geleden heb ik me zeer verbaasd over de discussie over de prijs van groente en fruit. En ja ik weet dat prijzen zijn gestegen. Maar wat veel mensen niet meer lijken te beseffen is dat er seizoensgroentes en seizoensfruit is waar je je voordeel mee kunt doen. Niet alleen voor je portemonnee trouwens. We zijn verleerd dat we van nature meedansen op de seizoenen, dat wanneer de dagen korter worden het ook verstandiger is om eerder te gaan slapen. Dat wanneer de dagen langer zijn we ook langer van het daglicht kunnen genieten. We zijn verwend door de globalisering om altijd iedere dag maar weer onze verlangens te bevredigen en daarmee onze eigen ziel misschien wel verloochenen.
Kunstlicht en kunstgrepen
In ons kunstmatig aangelegde wereld waar op ieder moment van de dag, op elk willekeurig moment van het jaar onze verlangens bevredigd worden, zijn we vergeten hoe het is om te leven in het ritme van onze natuur. Het is makkelijk en handig, dat alles onder een knop beschikbaar is, maar we hebben ook gezien hoe het er aan toe gaat wanneer dat niet zo is. En, wat kunnen er dan lelijke gedragingen boven komen zeg.
Hoeveel mensen willen er aardbeien bij de kerstdish? Wat zou er kunnen gebeuren wanneer we ons weer bewust worden van de seizoensgroenten en het seizoensfruit? Wanneer we dat tot ons nemen wat van nature in dat seizoen beschikbaar is, ten overvloede.
Groente en fruit van het seizoen
We naderen nu augustus, en de groentes die in augustus echt op hun best zijn:
Aubergine, bleekselderij, komkommer, mais, pompoen
En het fruit:
Aardbeien, bramen, druiven, kersen, nectarines, peren
Magisch ingrediënt
De mooiste gerechten zijn te maken met seizoensgroentes en -fruit. En als we ons eten met zorg, aandacht en liefde klaarmaken dan voeg je iets magisch toe. Iets wat de smaak en voedingswaarde ten goede komt. Misschien is het je wel eens opgevallen dat eten veel lekkerder smaakt wanneer het met zorg, liefde en aandacht is bereid. Misschien ook niet, want vaak wordt tegenwoordig met het bord op schoot gegeten, voor de tv.
En dat is jammer, want wanneer we echt in het moment willen zakken, wat altijd goed is om te doen, dan nemen we de tijd om een maaltijd te nuttigen. Op het gemak eten, goed kauwen en proeven. Genieten van de weelde die aangeboden wordt. Win/win eigenlijk, want én een mindful moment, kwaliteit-tijd met je geliefde(n) en genieten van heerlijk eten wat juist voor dat moment bedoeld is.
Meedansen in het ritme
Onze kunstmatig aangelegde wereld van altijd haast, druk, druk, druk, en amper tijd voor elkaar, het laten verloederen van het natuurlijke ritme heeft gevolgen voor onze staat van zijn. We kunnen ons echt wel afvragen wat het is wat we zo graag willen ontlopen. Wat willen we niet onder ogen zien, of willen we niet voelen?
Het is juist zoveel beter om dat wel te doen, voor je het weet zit je in een burn-out of depressie. Het vertrouwen hebben in de natuur, het meedansen in het ritme van de natuur zorgt ervoor dat je dit kunt voorkomen.
Niet nog eens lange avonden bij kunstlicht, achter een scherm druk te zitten zijn, jezelf verdovend met afleiding. En ja, het zal eerst meer onrust geven wanneer de stilte in jezelf opgezocht wordt, maar ik kan je verzekeren het is het waard. De sereniteit die volgt, het waarderen van de seizoenen, het waarderen van alles wat groeit en bloeit en bestaat. De verwondering van de schoonheid zal je dagelijkse beleving worden.
Gratis Tip: Verdiep jezelf eens in de seizoenen, de seizoensgroentes en -fruit. Sta eens stil bij de momenten van het bereiden van maaltijden, en geniet volop van het eten wat op je bord ligt.